EPB

Archi-f architecten BVBA, het ontwerpbureau voor uw droomwoning in hout.

EPBEPB, energieprestatieberekening. Een manier om te berekenen hoe goed je huis is op basis van energie. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) ontwikkelde een softwareprogramma om de EPB-berekening te kunnen maken. Hiermee kan je je E-peil berekenen. Maar je haalt hier ook andere misschien veel belangrijke waardes uit. Bijvoorbeeld de NE (netto energiebehoefte) of het S-peil van je woning.


Om het zeer eenvoudig uit te drukken: het S-peil geeft je een indicatie van je gebouw, hoe goed dit geisoleerd, luchtdicht, compact is. Het E-peil houdt nog extra rekening met de technieken die je toevoegd. Bijvoorbeeld het plaatsen van extra fotovoltaische zonnepanelen zal je E-peil doen dalen, maar niet je S-peil, want de woning op zich blijft dezelfde.


Voor het berekeningen van de EPB heb je een EPB-deskundige nodig, en liefst nog eentje die wat kaas heeft gegeten van lage-energie of passieve woningen. Als architecten begeleiden wij u in het zoeken naar deze deskundige, en om de woning zo optimaal mogelijk te ontwerpen zodoende de gewenste waardes kunnen gehaald worden. Uiteraard zijn getallen maar getallen. De berekening is zo opgesteld dat deze kan dienen voor alle soorten gebouwen en bewoners, maar jij zal, als bewoner, door de manier hoe je de woning gebruikt ( gewenste binnentemperatuur, lampen uit als je een ruimte verlaat,...)  ook invloed hebben op de energiezuinigheid van de woning. Je kunt dus zelf ook een steentje bijdragen om de woning nog energievriendelijker te maken.

COMPACTHEID

LUCHTDICHTING

ISOLATIE